Un bărbat de 84 de ani s-a prezentat la un spital din Hong Kong cu complicații cauzate de o obstrucție a fluxului urinar, dar i-a uimit pe medici cu o piele de argint.
Această piele de argint nu era ceva recent. De fapt, paloarea sa cenușie apăruse cu cinci ani înainte, conform relatărilor.
Testele de sânge au dezvăluit rapid vinovatul: argintul. La concentrații de peste 40 de ori mai mari decât cele întâlnite la majoritatea persoanelor, corpul bărbatului era saturat cu acest metal, care se acumulase sub formă de granule minuscule oxidate sub piele, în glandele sudoripare, vasele de sânge și fibrele dermice.
Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de argirie, reprezintă acumularea sistemică de argint în țesuturile corpului. În cazuri extreme, pielea expusă poate căpăta o nuanță albastră izbitoare, menționează Science Alert.
În trecut, această afecțiune îi afecta în principal pe artizanii și pe minerii care lucrau cu argint, dar a fost întâlnită și la persoanele care utilizau medicamente ce conțineau argint pentru proprietățile sale antimicrobiene.
Deși utilizarea argintului coloidal continuă să fie promovată, eficacitatea sa nu este susținută științific. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA avertizează că argintul nu este considerat sigur sau eficient pentru tratarea vreunei afecțiuni.
Cu toate acestea, tratamentele pe bază de argint sunt încă disponibile la nivel global, fiind adesea comercializate ca suplimente alimentare care pretind că ajută la eliminarea toxinelor sau la întărirea sistemului imunitar.
Metalul este absorbit de obicei prin plămâni, piele sau sistemul digestiv sub formă de particule încărcate electric, fiind transportat în tot corpul. În zonele expuse radiațiilor UV, ionii de argint pot reacționa pentru a forma compuși care reflectă o culoare gri sau albastră.
Conform studiului de caz publicat recent, pacientul era tratat pentru o tumoare benignă de prostată, dar singurul medicament pe care îl lua era finasterida, un antiandrogen obișnuit care nu conține argint.
Bărbatul, care lucrase ani de zile ca ospătar, nu avea o sursă evidentă de contaminare cu argint la locul de muncă. De asemenea, absența unor simptome similare la vecinii săi face improbabilă expunerea în mediul său de acasă.
Din fericire, această afecțiune este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung a pacientului. Cu excepția efectelor cosmetice subtile, acumularea de argint este relativ inofensivă, cu excepția concentrațiilor foarte mari, care ar putea afecta absorbția anumitor antibiotice și medicamente, precum tiroxina.
Totuși, dacă bărbatul ar dori să scape de tonul gri al pielii, acest lucru ar fi extrem de dificil. În prezent, nu există metode cunoscute pentru eliminarea acumulării de argint din corp.
Originea acumulării rămâne, deocamdată, un mister. Cu toate acestea, având diagnosticul înregistrat în fișa sa medicală, medicii pacientului îi vor monitoriza cu siguranță nivelul de argint în anii următori.
Acest studiu de caz a fost publicat în The New England Journal of Medicine.
O nouă generație umană începe oficial în 2025
Studiu: Dieta mediteraneană poate îmbunătăți memoria prin modificarea bacteriilor intestinale
Fisticul câștigă tot mai mult teren în rândul iubitorilor de nuci
Este 2025 anul în care vom deveni propriii noștri șefi? „Clubul” la care aderă tot mai mulți oameni